EHDOLLA EDUSKUNTAAN 2023

Varhaiskasvatus on lapsiperheiden arjen tärkein palvelu

Tänään vietetään valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää. Päivän teemana tänä vuonna on ”Maailman tärkein työ – pienten lasten opettajuus”.

Varhaiskasvatuksen merkitys ja hyöty niin lapsille, perheille kuin yhteiskunnalle on kiistaton. Se tukee lapsen kehitystä ja oppimista sekä kaventaa hyvinvointieroja. Varhaiskasvatus muodostaa perustan, johon myöhempi koulupolku rakentuu.

Varhaiskasvatukseen panostaminen onkin tehokas tapa edistää hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä, ja sen merkitys korostuu entisestään silloin, kun kodeissa ja perheissä on ongelmia tai perhe on kotoutumassa suomalaiseen yhteiskuntaan.

Laadukas ja lähellä kotia oleva varhaiskasvatus on lapsiperheiden arjen tärkein palvelu. Se mahdollistaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen. Olemme pienten lasten vanhempia ja meille, kuten varmasti kaikille vanhemmille, tärkeintä maailmassa ovat lapsemme ja heidän hyvinvointi. Siksi pidämme erityisen tärkeänä, että varhaiskasvatuksen henkilöstö voi hyvin ja viihtyy työssään.

Hyvät työolot ja palkka houkuttelevat paitsi uusia tekijöitä alalle myös sitouttavat pysymään. Tilanteen helpottamiseksi Espoossa tulisi palkata päiväkotiapulaisia ja lisätä vakituisten sijaisten määrää.

Varhaiskasvatuksen tilanne Espoossa ja pääkaupunkiseudulla on vaikea. Pääkaupunkiseudulla varhaiskasvatuksen henkilöstöpula on todellinen ja iso ongelma on myös henkilöstön pitovoiman puuttuminen. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan määrätietoinen pitkänaikavälin suunnitelma. Asia nousi esiin jo viime syksyn talousarvioneuvotteluissa, joissa haettiin uusia ratkaisuja ja osoitettiin myös lisämäärärahoja. Lisämäärärahat pitää saada mahdollisimman nopeasti käyttöön.

Jotta Espoossa voidaan tarjota laadukasta varhaiskasvatusta, tulee kaupungin olla houkutteleva työnantaja. Espoon tulee panostaa varhaiskasvatuksen henkilöstön veto- ja pitovoiman parantamiseen. Hyvät työolot ja palkka houkuttelevat paitsi uusia tekijöitä alalle myös sitouttavat pysymään. Tilanteen helpottamiseksi Espoossa tulisi palkata päiväkotiapulaisia ja lisätä vakituisten sijaisten määrää.

Laadukas ja turvallinen varhaiskasvatus on paitsi sijoitus lastemme tulevaisuuteen, se on myös edellytys työn ja perhe-elämän mielekkäälle yhdistämiselle.

Hyvää varhaiskasvatuspäivää!

Ira Hietanen-Tanskanen (kok.) kaupunginvaltuutettu
Julia Lindholm (kok.) kaupunginvaltuutettu

Kirjoitus on julkaistu alun perin Espoon Kokoomuksen nettisivuilla.

lahjoita Kampanjaani

Ja tue matkaani kohti eduskuntaa! Onnistunut kampanja edellyttää rahaa esimerkiksi some- ja lehtimainoksiin sekä esitteisiin. Jokainen lahjoitus on arvokas ja tärkeä.

Liity mukaan tukijoukkoihin

Paras vaalikampanja tehdään yhdessä. Kaikki tuki on arvokasta ja tarpeen. Aiempaa kokemusta ei tarvita, halu osallistua riittää. Olet lämpimästi tervetullut mukaan! Ilmoittaudu vaalitiimiini tällä lomakkeella.