Liian suuret ryhmäkoot vaikeuttavat oppimista, heikentävät työrauhaa ja vähentävät opettajien mahdollisuuksia tukea jokaista oppijaa yksilöllisesti. Kohtuulliset ryhmäkoot takaavat turvallisen ja laadukkaan oppimisympäristön, jossa jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus menestyä.
Espoossa on päätetty opetusryhmien enimmäiskoosta. Lukuvuoden 2023–2024 osalta päätimme lautakunnassa, että luokilla 1-2 opetusryhmät muodostetaan siten, että ryhmässä on korkeintaan 25 oppilasta, luokilla 3-6 korkeintaan 32 oppilasta. Käytännössä päätös ryhmäkoosta tehdään syksyisin, kun valtuusto päättää kaupungin seuraavan vuoden talousarviosta.
Myös viime syksynä aihe oli tapetilla ja keskustelua käytiin perusopetuksen ja toisen asteen ryhmäkokojen kasvattamisesta. Me, jotka tunnemme lasten arjen ja kasvatuksen ja koulutuksen merkityksen, tiedämme, ettei säästöjä pidä tehdä lasten hyvinvoinnin kustannuksella, ryhmäkokoja kasvattamalla.
Ryhmäkoot vaikuttavat oppimiseen, viihtymiseen ja turvallisuuteen kouluissa ja oppilaitoksissa – ja samalla henkilöstön jaksamiseen. Talousarviosta päätettäessä viime joulukuussa työ tuotti tuolloinkin tulosta: päätimme kaupunginvaltuustossa, että ryhmäkokoja ei kasvateta. Päätös oli tärkeä, muttei lopullinen. Vastaavanlaisia ehdotuksia voi tulla jatkossakin, ja siksi työtä sen puolesta, että säästöjä haetaan muualta kuin lasten hyvinvoinnista tulee jatkaa.
Olemme onnistuneet nykyisen kasvun ja oppimisen lautakunnan aikana pysäyttämään ryhmäkokojen kasvun ja pienentämään alakoulujen keskimääräistä ryhmäkokoa.
Espoossa yleisopetuksen opetusryhmien kokoa ja määrää on seurattu vuodesta 2001 alkaen. Alakoulujen opetusryhmien koon keskiarvot kasvoivat vuodesta 2014 vuoteen 2020 saakka. Viimeisen neljän vuoden ajan alakoulujen opetusryhmien koon keskiarvot ovat pienentyneet. Olemme onnistuneet nykyisen kasvun ja oppimisen lautakunnan aikana pysäyttämään ryhmäkokojen kasvun ja pienentämään alakoulujen keskimääräistä ryhmäkokoa. Alimmilla vuosiluokilla luokkakoot olivat vuonna 2024 pienimmät kymmeneen vuoteen, noin 20 oppilasta. Myös muilla alakoulun vuosiluokilla opetusryhmien keskikoko on pienentynyt. Tämä käy ilmi Suomenkielisen perusopetuksen 2024 arviointiraportista.
Riittävän pienet ryhmäkoot ovat laadukkaan koulutuksen perusta. Pidän tärkeänä, että Espoossa pyritään edelleen pienentämään keskimääräistä ryhmäkokoa. Lisäksi kouluilla pitää olla resursseja ryhmien jakamiseen jakotunneilla tai resurssiopettajienpalkkaamiseen, joita voidaan käyttää ryhmissä lisäresurssina. Keskimääräinen ryhmäkoko ei siis kerro kaikkea, mielestäni olisi kiinnostavaa jatkossa tarkastella myös sitä, kuinka paljon aikaa kukin lapsi opettajalta saa.